Jak se vaří bulgur?
Bulgur je předvařená celozrnná pšenice, která obsahuje velké množství vitamínů a živin nezbytných pro správnou funkci organismu. Zdravá výživa nabízí mnoho pochoutek, které zatím nemají své pevné místo v českých domácnostech, ale co se týče bulguru, pomalu a jistě si nachází cestu do našich kuchyní. Dají se z něj vytvořit lahodné přílohy, saláty, hlavní chody a dokonce i dezerty. Příprava bulguru je velice jednoduchá a rychlá. Nezbývá, než se do toho pustit!
Bulgur se nemusí ani vařit!
Bulgur je možné zakoupit ve všech větších supermarketech a také ve speciálních prodejnách se zdravou výživou. V případě, že nebude bulgur připravován ihned po nákupu, měl by být uskladněn na suchém místě do 25 ºC. Samotná základní příprava zabere jen pár minut. Protože je bulgur předvařená celozrnná pšenice, není jej nutné vařit. Bulgur stačí zalít horkou vodou, přikrýt pokličkou a nechat cca 25-30 minut bobtnat. Druhou variantou základní přípravy bulguru je vaření na mírném ohni zhruba 12-15 minut. Pro lidi, kteří se neradi zdržují přípravou jídla, máme skvělou zprávu! Bulgur je možné rovněž připravit za studena. Stačí jej pouze zalít vlažnou vodou a nechat zhruba hodinu bobtnat.
Pro ty, kteří se vlastnoručně přichystaným dobrůtkám nevyhýbají, máme ještě pár dalších tipů. Bulgur připravený základním způsobem je vhodný do salátů či nádivek. Kromě toho jej lze dochutit zeleninovým bujónem či oblíbeným kořením. Skvěle se doplňuje s kuřecím masem a výborně chutná také jako rizoto. Bulgur nezklame ani milovníky sladkého. Jako dezert chutná společně s rebarborou podušenou v jablečné šťávě a čerstvými jahodami. Existuje nekonečné množství způsobů jak bulgur v kuchyni ideálně využít. Jedno je však jisté. Jeho příprava je téměř bez práce a přitom získáte chutný výsledek plný vitamínů, vlákniny a živin. Příprava bulguru stejně jako cena vás mile překvapí – začněte se zdravým životním stylem a objevte chuť zdravé varianty pšenice!
Zdroje: http://www.svetdiety.cz/jak-se-vari-bulgur/
Náhledy fotografií ze složky Jídlo